Вакцинація від COVID-19: повинен знати кожен

 

Вакцинація – єдиний спосіб вберегти себе від важкого перебігу та смерті від COVID-19. Особливо важливо зробити щеплення людям, які мають хронічні захворювання та людям літнього віку. Їм загрожує важкий перебіг хвороби і навіть летальні наслідки.

Як записатись на щеплення від COVID-19:

·         знайдіть адресу та контакти найближчого центру або пункту вакцинації

від COVID-19: https://vaccination.covid19.gov.ua/list;

·         зателефонуйте своєму сімейному лікарю;

·         зателефонуйте в найближчу поліклініку.

Хто і коли має вакцинуватись:

Усі люди старші 18 років мають отримати первинний курс імунізації двома дозами вакцини від COVID-19 (Comirnaty/Pfizer-BioNTech або CoronaVac/Sinovac Biotech) або однією дозою вакцини Janssen (Johnson&Johnson).

Діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 двома дозами вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Вакцинація дітей 5-11 років. В Україні можна щепити дітей віком 5-11 років вакциною Comirnaty (Pfizer). Для щеплення дітей використовують спеціальну вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech, одна доза якої містить втричі менше активної речовини, ніж вакцина для людей 12+.

Інтервал введення між першою та другою дозою становить мінімум 21 день.

З собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного із батьків або опікуна. Також для дітей віком 5-11 років обов’язковою є заповнена інформована згода батьків або опікунів – форма № 063-2/о. Її нададуть в місці проведення вакцинації.

Додаткова доза:

Люди з низкою важких хвороб, у яких міг не сформуватися належний імунітет після двох доз антиковідної вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини вже через 28-90 днів після другої.

Якщо людина має серйозне захворювання або під час щеплення проходила лікування, яке могло вплинути на її імунну систему, їй слід порадитися зі своїм сімейним або профільним лікарем.

Якщо лікар визначить, що потрібна додаткова доза антиковідної вакцини, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою.

Додаткову дозу можна зробити тією самою вакциною, якою ви робили перші дві, або будь-якою іншою вакциною проти COVID-19 за дозволеними в Україні схемами міксування.

Бустерні дози:

1-а бустерна доза:

З часом після вакцинації від COVID-19 поступово знижується рівень імунної відповіді. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу.

Введення бустерної дози дозволяє поновити захист від COVID-19 та подовжити захист.

Бустерну дозу не слід плутати із додатковою. Додаткова доза потрібна людям з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після базового курсу щеплення та вона не впливає на термін дії COVID-сертифіката.

Люди з ослабленим імунітетом, які отримали додаткову дозу, також зможуть отримати бустерну дозу. Рекомендований термін – через 3 місяці після додаткової дози.

Люди старші 18 років:

В Україні бустерне щеплення можуть зробити всі люди старші 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 5 місяців тому.

Бустерну дозу також можна зробити тією ж вакциною, якою робили базовий курс, або іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Бустерну дозу також можна зробити тією ж вакциною, якою робили базовий курс, або іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Діти віком 12-17 років:

1-ше бустерне щеплення можуть зробити діти віком 12-17 років за наявності достатньої кількості вакцини для груп ризику важкого перебігу хвороби.

Підліткам бустерну дозу рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації.

Для бустерного щеплення дітей віком від 12 років потрібно використовувати тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання у цій віковій групі (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer).

2-а бустерна доза:

Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення.

Як перший, так і другий бустер, можна робити вакцинами Pfizer, Janssen або CoronaVac після первинного курсу будь-якими вакцинами, у тому числі за змішаною схемою.

Інтервал введення дводозних вакцин:

·         CoronaVac/Sinovac – 14-28 днів.

·         Comirnaty/Pfizer – 21-28 днів.

·         змішана схема CoronaVac + Pfizer – 28 днів.

Схеми комбінування вакцин:

Якщо вакцини, якою ви робили першу дозу, зараз немає, друге щеплення чи бустер можна зробити будь-якою наявною вакциною.

Схеми комбінування вакцин, закріплені у позиції Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики від 18.08.2022 року, яка ґрунтується на рекомендаціях Стратегічної консультативної групи експертів з імунізації ВООЗ від 16.01.2021.

Innova4TB. A RISE action to increase synergy in international TB research and management

INNOVA4TB is an international and intersectoral consortium that combines institutions from high and medium/low Tuberculosis (TB) incidence countries, with large experience in clinical managing M/XDR-TB cases; high level universities and research institutions with experience in complementary basic and translational research focused on TB diagnosis; and small and medium-size enterprises (SMEs) focused on the TB diagnosis, using different novel technological approaches, interested in transferring the research into innovative products, services and/or processes.

Цікаві відеоматеріали

Додаткова література