Останні статистичні дані про захворюваність на COVID-19 в Україні (+відео Прес-брифінг 28.02.2023)

 


За кількарічними спостереженнями лікарів, щеплені проти COVID-19 потрапляють до лікарень значно рідше. Такі пацієнти, якщо і хворіють, переважно переносять коронавірус у легкій формі. Про це під час онлайн-брифінгу  «COVID-19. Стан захворюваності. Вакцинація» розповіла завідувачка інфекційним відділенням № 2 Олександрівської лікарні Людмила Мінова. Вона повідомила, що сьогодні більша частина пацієнтів відділення – саме коронавірусні хворі.

«Останні кілька тижнів ми спостерігаємо збільшення кількості пацієнтів із дихальною недостатністю, збільшення кількості пацієнтів, які потребують госпіталізації у відділення інтенсивної терапії та неінвазивної вентиляції легень. Переважна більшість – не щеплені через упереджене ставлення до вакцинації. Я хочу закликати невакцинованих киян переглянути свою позицію», – наголосила Людмила Мінова.

Вона наголосила, що за перших респіраторних проявах слід якнайшвидше звернутися до лікаря.

За словами лікарки, всі ГРВІ проявляються однаково – першіння, біль у горлі, нежить. Щоб дізнатися, який саме це вірус, та призначити специфічне лікування, необхідно зробити тест і отримати фахові рекомендації. У разі потреби (особливо це стосується пацієнтів із груп ризику) лікар призначить специфічне лікування, що значно пришвидшить одужання та мінімізує потенційну небезпеку переходу захворювання у тяжку форму.

До груп ризику належать люди похилого віку, пацієнти з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, а також захворюваннями на цукровий діабет, гіпертонію та пацієнти, які перебувають на імуно-супресивній терапії, мають онкологічні гематологічні захворювання тощо.

Лікарка пояснила, як працює вакцинація і чому її слід робити. Справа в тому, що вірус COVID викликає імунну відповідь повільніше, ніж інші, наприклад грип. Захисні антитіла починають вироблятися приблизно з 7-10 дня та досягають максиму за два тижні. Цього часу коронавірусу достатньо, щоб спричинити значну руйнівну дію в організмі людини. Щеплені люди мають «імунологічну пам'ять», їхні захисні сили починають протидіяти вірусу майже одразу. Тому вакцинація на сьогодні – найдієвіший спосіб захистити себе від хвороби або від її негативних наслідків.

Заступник директора Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Дарницького району м. Києва Наталія Шаповал наголосила, що найкращій час зробити вакцинацію для тих, хто ще не щеплений – зараз. А найкраща вакцина – та, що є в наявності.

Центри вакцинації працювали та працюють у закладах охорони здоров’я, торговельних центрах. Також керівники підприємств можуть зробити заявку та запросити спеціальні мобільні бригади для щеплення колективів. Вакцини наявні в достатній кількості.

Наталія Шаповал закликала не забувати про дітей, які також хворіють на COVID-19 і, на жаль, можуть переносити його в тяжкій формі.

Директор ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Сергій Чумак повідомив, що з початку пандемії у столиці зареєстровано понад пів мільйона, а саме – 512 792 лабораторно підтверджені випадки гострої респіраторної хвороби COVID-19, серед яких 9 460 – летальні.

Він зазначив, що у 2023 році основні статистичні показники столиці, що характеризують епідемічний процес COVID-19, є дещо вищими за національні.

Проте станом на 23 березня відзначається позитивна динаміка стосовно рівня захворюваності на COVID-19. Так, у порівнянні з попереднім тижнем кількість підтверджених випадків COVID-19 зменшилась майже на 22%.

«Та слід зазначити, що в Україні наразі спостерігається протилежна динаміка, і тижневий ріст кількості підтверджених випадків хвороби становить понад 7%», – наголосив Сергій Чумак.

За його словами, протягом тижня, з 17 березня до 23 березня, у місті зареєстровано 1293 випадки захворювання на коронавірус. Були госпіталізовані 158 хворих, померли 12 містян. Одужали за тиждень 1 183 особи.

«Щодо кількості проведених тестувань, то протягом минулого тижня проведено 1 223 дослідження методом ПЛР та виконано 12 049 Експрес-тестів на Ag до SARS-CoV-2», – сказав Сергій Чумак.

Лікарі радять свідомо і відповідально ставитися до свого здоров’я та епідемічної безпеки. Користуватися захисними масками, антисептиками для рук, уникати місць скупчення людей, тримати дистанцію у багатолюдних місцях тощо. Важливо не нехтувати вологим прибиранням та робити регулярні перерви на провітрювання вдома і на роботі. Якщо захворіли – залишайтеся вдома та зверніться до лікаря!

Та найдієвіший спосіб захистити себе від COVID-19 або його тяжкого перебігу із тяжкими наслідками для здоров’я – вакцинація. На сьогодні це вже клінічно доказано та не викликає жодних сумнівів. Тож ознайомтеся зі схемами та особливостями проведення щеплень і переконайтеся у їх ефективності особисто. Пам’ятайте: ваше здоров’я – ваш особистий внесок у Перемогу. Залиште собі шанс наближати її у повну силу, а лікарям – зосередитися не на лікуванні COVID-19, а на завданні якнайшвидше ставити на ноги наших поранених захисників.




 

Джерело: kyivcity.gov.ua

Innova4TB. A RISE action to increase synergy in international TB research and management

INNOVA4TB is an international and intersectoral consortium that combines institutions from high and medium/low Tuberculosis (TB) incidence countries, with large experience in clinical managing M/XDR-TB cases; high level universities and research institutions with experience in complementary basic and translational research focused on TB diagnosis; and small and medium-size enterprises (SMEs) focused on the TB diagnosis, using different novel technological approaches, interested in transferring the research into innovative products, services and/or processes.

Цікаві відеоматеріали

Додаткова література