Стажування в рамках проекту INNOVA4TB: співробітники кафедри проводять тестування діагностичних систем GenID в Німеччині

В рамках міжнародного проекту по боротьбі з туберкульозом INNOVA4TB (Horizon 2020 або Восьмої рамкової програми Європейського Союзу за розвитком наукових досліджень і технологій (РП8) співробітники кафедри фтизіатрія з курсом клінічної імунології та алергології Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова проходили стажування, як учасники проекту, покращуючи свою професійну діяльність та наукові результати досліджень в рамках програми.

Доцент кафедри, кандидат медичних наук Дудник Андрій Борисович - дослідник від PMU (Ukraine) до GID (Germany)*, представник в Україні по проекту INNOVA4TB.
Асистент кафедри, кандидат медичних наук Литвинюк Оксана Петрівна - дослідник від PMU (Ukraine) до GID (Germany)*, учасник проекту INNOVA4TB.
Метою INNOVA4TB є розширення та покращення суміжних досліджень між клініками, дослідниками та діагностичними секторами, а також формування мережі, передбачуваної для проведення якісних та трансляційних досліджень в області діагностики та ліній туберкульозу (ТБ). Консорціум складається з 12 навчальних закладів з 8 країн, яких поєднує взаємодія і синергетичний досвід: клінічний менеджмент (лікарні), фундаментальні науки та нові технології (академічні навчальні заклади), а також індустріальний розвиток та культура підприємництва (МСП).
Навчання проходило на базі дослідницької лабораторії GenID, розміщеної територіально в Strassberg, Germany.
*GenID - це невелика та інноваційна компанія, яка пропонує широкий досвід у застосуванні
геномних та молекулярно-генетичних технологій. Це добре відомий постачальник та розробник в галузі діагностики in vitro в молекулярній біології, імунології та інфекційних захворюваннях. GenID GmbH розробляє та виробляє широкий спектр тест-систем для досліджень, а також діагностичних лабораторій та працює з 1999 року в галузі діагностики Т-клітин. Система зчитування EliSpot розміщена в усьому світі в дослідженнях та звичайних процедурах, а також у випробуваннях на щеплення.
GenID має відповідний ринковий доступ через партнерів у групі компаній, а також значну клієнтську базу та підтримує групу AID у розповсюдженні наборів по всьому світу за допомогою семінарів та презентацій на конференціях експертів.
GenID брав участь у багатьох різних дослідницьких проектах, а залучений персонал - це
добре злагоджена команда для науково-дослідної діяльності, а також для організованого робочого процесу.
Дослідники протягом місяця (липень 2019р.) займались практично тестуванням, оцінкою та визначенням ефективних нових біологічних методів, доступних за ціною, для діагностики активного туберкульозу, зокрема вивченням різних морфологічних ДНК-типів мікобактерій туберкульозу, резистентних до до антимікобактеріальної терапії. Проведене дослідження дозволить в подальшому не лише проводити адекватне лікування захворювання у пацієнтів з мультирезистентністю та розширеною резистентністю, а й контролювати процес, коригуючи схеми та тривалість лікування, запобігати рецидивам захворювання.
Захворюваність на туберкульоз з розширеною лікарською стійкістю та моно- або полі-резистентністю є великою проблемою для боротьби з туберкульозом у всьому світі. Мультирезистентний туберкульоз, що викликається штамами, стійкими до ізоніазиду (INH) та рифампітуму (RIF), лікувіанню піддається дуже важко, так як саме ці два препарати є основними в першій лінії.  Штами, що викликають ТБ з розширеною лікарською стійкістю, стійкі не тільки до INH та RIF, але також і часто до будь-яких фторхінолонів (FQ) і одного з ін'єкційних препаратів другої лінії - амікацину, канаміцину та капреоміцину. Лікування резистентного туберкульозу обтяжене більш сильними побічними ефектами, лікування дорожче, а пацієнт з лікується у протягом більшого тривалого часу. Тести, які виявляють резистентність, необхідні для раннього початку ефективної терапії.

Молекулярно-генетичний аналіз проводився з використанням наборів молекулярно-генетичної діагностики AID, заснованій на зворотній гібридизації ДНК, що робить можливим:
  • визначення однонуклеотидного поліморфізму
  • розділення між гомозиготним та гетерозиготним генотипом
  • характеристику алелей у поліморфних областях, таких як комплекс генів HLA
  • визначення вірусної і бактеріальної ДНК
  • ампліфікацію ДНК за допомогою ПЦР передньою характеристикою ДНК забезпечує високу чутливість

Характеристики тесту RDB2185 ТБ Изониазид, Рифампицин:
  • Визначення мікобактерій туберкульозу та його резистентність до ізоніазиду та рифампіцину
  • Для культури та клінічних зразків
  • Висока чутливість і специфічність до стійкості до препарату першої лінії
  • Модульна система тесту:
  • Модуль 1: INH / RIF
  • Модуль 2: Аминогликозид
  • Модуль 3: FQ / EMB
  • Результати - через 4 години
  • Підходить для автоматизованих систем
  • Контрольні тест-лінії на кожній полосі показують дійсне виведення ДНК, ампліфікацію та гібридизацію
  • Оцінка та документування за допомогою сканера AID та програмного забезпечення (система сканування для імуноблотів та геноблотів AID (LineBlots), котра пропонує автоматичне сканування, оцінювання та документування смужок Іммуноблот або смужковий Lineblot і забезпечує сучасне найкраще середнє порівняння і виробництво).
Окрім того дослідники працювали з тестами: 
  • RDB2184 ТБ аминогликозид
  • RDB2184 TB фторхинолон, этамбутол
  • RDB2290 Карбапенемаза


Innova4TB. A RISE action to increase synergy in international TB research and management

INNOVA4TB is an international and intersectoral consortium that combines institutions from high and medium/low Tuberculosis (TB) incidence countries, with large experience in clinical managing M/XDR-TB cases; high level universities and research institutions with experience in complementary basic and translational research focused on TB diagnosis; and small and medium-size enterprises (SMEs) focused on the TB diagnosis, using different novel technological approaches, interested in transferring the research into innovative products, services and/or processes.

Цікаві відеоматеріали

Додаткова література