Кафедра фтизіатрії стала учасником проекту "Інновації у туберкульозі" Горизонт 2020

Кафедра фтизіатрії з курсом клінічної імунології та алергології ВНМУ ім. М. І. Пирогова стала учасником проекту HORIZONT 2020. Європейська комісія надала грант у понад мільйон євро на втілення в життя проекту «Інновації у туберкульозі» (INNOVA4TB), учасником якого стала і кафедра фтизіатрії. 
«Горизонт 2020» - найбільша в історії Європейського Союзу програма з досліджень та інновацій з бюджетом близько 80 мільярдів євро, розрахованим на сім років (з 2014 по 2020 г.), на додаток до приватних інвестицій, які будуть залучені фондом. Програма «Горизонт 2020» покликана сприяти збільшення числа інноваційних технологій, відкриттів і перспективних розробок шляхом просування ідей з наукових лабораторій на ринок. Заснована на трьох ключових областях - передовий науці, індустріальному лідерству і соціальних викликах - програма надає підтримку широкому спектру діяльності: від наукових досліджень до демонстраційних проектів та інновацій, готових до виходу на ринок. При розробці програми основною метою було зробити її більш узгодженою та простою, щоб максимально полегшити участь в ній, особливо для університетів, науково-дослідних організацій, малих і середніх підприємств як з європейських, так і неєвропейських країн. 
Проект «Інновації у туберкульозі» реалізується у рамках програми «Марія Складовська-Кюрі» Horizon 2020 RISE (H2020-MSCA-RISE-2018). Доцент кафедри фтизіатрії Андрій Дудник розповів, що цей проект присвячений діагностиці та клінічному менеджменту туберкульозу. У рамках проекту створено науковий консорціум, який складається з 12 установ із 6 країн, серед яких Іспанія, Швеція, Німеччина, Україна, Чилі та Молдова. 
Наукові обміни між установами дозволяють учасникам консорціуму розвивати власну кар’єру та вести активну промоцію нашого університету на міжнародному рівні, – коментує грант Андрій Дудник. – Багато хто все ще сприймає слово «грант» як лотерею, але, на мій погляд, це в першу чергу – визнання ваших попередніх досягнень. Мало європейців бажають співпрацювати із людьми, які не знають англійської, не мають серйозних публікацій. Ось для чого потрібен рівень В2 та публікації в міжнародних журналах! 
INNOVA4TB офіційно розпочався з січня 2019 року і передбачається, що в його рамках відбудеться 226 місяців обмінів науковцями, тривалістю від 1 місяця кожен. 
Вітаємо науковців і бажаємо їм плідної роботи, яка, зрештою, призведе до подолання спалаху туберкульозу в Україні.

Innova4TB. A RISE action to increase synergy in international TB research and management

INNOVA4TB is an international and intersectoral consortium that combines institutions from high and medium/low Tuberculosis (TB) incidence countries, with large experience in clinical managing M/XDR-TB cases; high level universities and research institutions with experience in complementary basic and translational research focused on TB diagnosis; and small and medium-size enterprises (SMEs) focused on the TB diagnosis, using different novel technological approaches, interested in transferring the research into innovative products, services and/or processes.

Цікаві відеоматеріали

Додаткова література